
Kolači i slatkiši svojom rukom
Knjiga je praktična kuvarska knjiga namenjena domaćim poslastičarima, napisana jasnim i pristupačnim stilom, sa akcentom na pravljenju kolača od uobičajenih sastojaka dostupnih u bivšoj Jugoslaviji.
Rezime sadržaja:
Uvod – osnovni saveti za pripremu testa, izbor brašna, šećera, masti i začina, i objašnjenje osnovnih tehnika (mešenje, mućenje belanaca, pečenje, hlađenje).
Torte i kiflice – klasični recepti kao što su rolat od kiflice sa džemom, čokoladni rolat, rolat sa medom.
Torte – od jednostavnih (voćnih, čokoladnih) do složenijih slojevitih torti sa kremovima i dekoracijama.
Mali kolači – kolačići od prhkog testa, kiflice, šape, medenjaci, kolačići od vanile.
Kremovi i filovi – pudinzi, čokoladni i voćni kremovi, puteri sa ukusom kafe ili ruma.
Slatka peciva – lepinje, pletenice, pinče, štrudle.
Domaći bomboni i lizalice – karamele, fondan, voćne lizalice i marcipan.
Saveti za serviranje i čuvanje torti – kako ih ukrašavati, kako ih čuvati da bi ostale sveže i predlozi za praznične trpeze.
Posebna karakteristika knjige je to što Višnja Ogrizović često daje varijacije istog recepta (npr. kako od osnovnog biskvita napraviti 3–4 različite vrste kolača), što je bilo praktično u vreme kada su zalihe često bile ograničene.
Jedan primerak je u ponudi