
Proizvodnja pokljuka u Požeškom Novom Selu: Separat
Zdenka Lechner, prva etnologinja Muzeja Slavonije (1951.–1965.), značajno je doprinijela proučavanju tradicionalne kulture Slavonije, uključujući uporabu pokljuca – zemljanih poklopaca za pečenje kruha i peciva na ognjištu.
U Požeškom Novom Selu, selu u Požeško-slavonskoj županiji, pokljuci su se tradicionalno koristili za pečenje na ognjištu. Izrađeni od gline, ovi poklopci omogućavali su ravnomjerno pečenje kruha, pogača i drugih peciva, čuvajući toplinu i vlagu. Proces je uključivao zagrijavanje pokljuce na vatri, stavljanje tijesta ispod njega i pokrivanje žarom. Lechner je dokumentirala slične običaje, bilježeći uporabu alata i njihov društveni značaj u seoskim zajednicama. Pokljuci su bili sastavni dio slavonske kuhinje, simbolizirajući domaćinstvo i zajedništvo.
Kroz rad u Muzeju Slavonije, Lechner je osnovala Etnografski odjel (1952.) i prikupljala podatke o poljoprivredi, obrtima i kulinarskoj tradiciji. Njezini zapisi često su uključivali razgovore s lokalnim stanovništvom, čime je očuvala znanja o tradicijskim tehnikama. Danas se pokljuci u Požeškom Novom Selu rjeđe koriste, ali ostaju dio kulturne baštine, oživljeni kroz etnološke projekte i gastro-turizam.
Jedan primjerak je u ponudi